Het ontstaan van Bertus
De strip Bertus bestaat al sinds 1997. In dat jaar tekende ik (Alexander Neels, 1986) voor het eerst dit karakter. Er is helaas weinig overgebleven van de allereerste Bertus-strips uit die periode. Toch is er nog een tekening bewaard gebleven uit 1997. En wat voor een! Het is een tekening die vereeuwigd is op een mok. Grappig weetje: op het nummerbord staat de datum (21-08-1997) waarop de tekening is gemaakt. 

Ook uit 1998 zijn nog enkele tekeningen overgebleven, waaronder deze:

Stripfestival Terneuzen
Het duurt lang voordat het eerste Bertus-album verschijnt. De cartoons en de strips worden in de jaren ervoor vooral via Facebook met de wereld gedeeld. Maar in 2016 vindt de eerste editie van het Stripfestival Terneuzen plaats. En tijdens dat festival verschijnt het allereerste album. Het wordt uitgegeven in eigen beheer. Een jaar later vindt opnieuw het Stripfestival Terneuzen plaats. En omdat er voldoende materiaal was voor een nieuw album, verschijnt het tweede album al een jaar later in 2017.

 

Derde album via crowdfunding
Het derde album verschijnt in 2022. Dit album werd gefinancierd via een crowdfundings-campagne. Op het platform voordekunst.nl (zie hier) konden fans bijdragen aan de totstandkoming van dit album. Dit werd een groot succes. Ook in verschillende media kreeg de crowdfunding de nodige aandacht. Zo werd ik geinterviewd door huis-aan-huiskrant Het Kontakt